Percussiegroep Ridderster

Percussiegroep Ridderster is uit een enthousiaste groep van twintig ervaren en allround slagwerkers van veertien jaar en ouder. Deze slagwerkers streven er met elkaar naar om zowel marcherend als concerterend moderne en verrassende slagwerkmuziek te maken. De groep neemt regelmatig deel aan landelijke wedstrijden waarbij zij zowel concerterend als marcherend op het hoogste niveau uitkomen. Hoewel het bij deze wedstrijden draait om de oordelen van een deskundige jury stelt de groep het publiek altijd op de eerste plaats. Zowel voor de wedstrijden als alle overige optredens wordt er een programma samengesteld dat voor het publiek herkenbaar en aansprekend is. De groep is er dan ook trots op zowel door jury als publiek regelmatig gecomplimenteerd te worden met de vernieuwing die zij brengt in een soms conservatief landschap. Met elkaar willen de leden laten zien dat slagwerk niet ouderwets hoeft te zijn, maar juist jong en oud kan aanspreken.

Marcherende optredens

De samenstelling van het instrumentarium voor marcherende optredens is gerust vernieuwend te noemen. Een vierstemmige bassdrumline en een quad zorgen samen met de snares, tenordrums en cymbals voor een stevige moderne beat. Hoewel het instrumentarium onder de noemer ‘ongestemd’ valt lukt het de groep steeds weer om het publiek te enthousiasmeren met de opzwepende muziek. Het publiek wordt daarnaast bij optredens getrakteerd op visuele verrassingen zoals bijzondere figuren of afwijkende passen. De groep is daarmee een graag geziene gast bij streetparades, corso’s, lampionoptochten en binnenkomsten van vierdaagsen.

Concerterende optredens

Ook concerterend streeft de groep er naar een aantrekkelijk en herkenbaar programma te tonen aan het publiek. De vereniging heeft de beschikking over een zeer uitgebreid instrumentarium variërend van drums tot marimba’s, xylofoons en een vibrafoon. De groep maakt daar dan ook graag gebruik van. Het uitgebreide instrumentarium zorgt er voor dat de groep een zeer divers repertoire ten gehore kan brengen. Dit varieert van de bekende hits van artiesten als Coldplay tot opzwepende Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse ritmes die worden ondersteund door djembés, bongo’s en conga’s. Ook voor grote spectaculaire concertwerken met een verhaal draait de groep haar hand niet om. Denk hierbij aan stukken als In Memoriam Anne Frank of Spanish Suite. Waar technisch haalbaar worden deze concertwerken ondersteund door indrukwekkende filmbeelden.

Combinatie

Door het brede spectrum in repertoire is de groep zeer flexibel in haar programmering. Voor elk evenement wordt dan ook gekeken wat een passend programma is. Zo is bijna alles mogelijk: van het verzorgen van een groot concert, het muzikaal begeleiden van de finale van de Ridderkerkse jeugdwielertour 3x2 tot het meewerken aan theatershow of het geven van kerstconcerten. De unieke combinatie van zowel marcheren als concerteren maakt dat slagwerkers binnen deze groep alle mogelijkheden hebben om zichzelf volledig uit te leven. Alle slagwerkers van deze groep worden binnen de eigen muziekopleiding opgeleid tot het hoogste amateurniveau. Hierbij wordt niet alleen ingezet op het bereiken van een hoog muzikaal niveau, maar ook op verbreding zodat vrijwel alle instrumenten tijdens de opleiding aan bod komen. Dit zorgt er voor dat de slagwerkers van deze groep altijd een uitdaging hebben en geen één optreden hetzelfde is. De groep repeteert elke woensdagavond onder de enthousiaste leiding van Theo Vet. Sinds de start van de vereniging maakt hij deel uit van het instructieteam van de vereniging.

Contact

Ben je enthousiast geworden na het lezen van bovenstaande informatie en zou je mee willen gaan spelen met deze unieke groep? Kom dan eens langs op de repetitieavond om te ervaren hoe deze enthousiaste muzikanten samen deze hobby beleven. Op deze plek vind je meer informatie over lid worden bij Percussiegroep Ridderster. Bent u als organisatie enthousiast geworden en wilt u graag weten wat wij voor uw evenement kunnen betekenen? Neem dan contact op met het bestuur.